Vilhelmina Model Forest

VMF GIS

VMF GIS är ett geografiskt informationssystem som tagits fram just för Vilhelmina kommun och det landskap som Vilhelmina Model Forest omfattar därutöver; de samebyar som är aktiva inom Vilhelmina kommun samt hela Ångermanälvens avrinningsområde.

I programmet kan Du titta på offentliga dataskikt från olika myndigheter, vilka beskriver olika markanvändning och eventuella begränsningar; skogsbruk, rennäring, vatten- och vindkraft, gruvnäring, skyddade områden, gränser m.m. Med programmet följer även grundkartor och satellitbilder att "lägga datat på". En fullständig beskrivning av det data som medföljer programmet kan Du ladda ned via länken nedan:

- Beskrivning av omvärldsfaktorer i VMF GIS (pdf)

VMF GIS och dess innehåll är helt kostnadsfritt för Dig som användare. Vi kan tyvärr inte erbjuda någon support, men hoppas att Du med hjälp av installationsguiden nedan och:

- VMF GIS en guidad tur (pdf, 2013-10-20)

- VMF GIS användarmanual (2013-10-25) 

ska få mycket glädje av programmet!

 

Tekniska krav

För att installera och använda VMF GIS krävs inte att Din dator har någon särskild prestanda. Hur bra det fungerar beror främst på i vilket allmänt skick datorn är. VMF-GIS är dock ett Windows-program, vilket innebär att det inte kan köras direkt på en Mac-dator…

OBS! För att kunna installera VMF GIS måste Du ha administratörsrättigheter till Din dator. Om Du inte har det kommer datorn att säga ifrån när Du försöker installera programmet.

 

Installation

VMF GIS-installationen är uppdelad i tre paket + ett uppdateringspaket.

Du kan även välja om du vill installera ett femte paket med data från/om Vilhelmina Övre Allmänningsskog (VÖA).

Installera helst i angiven ordning:

1.  VMF-GIS.start (92 MB)

2.  VMF-GIS.bakgrund (312 MB)

3.  VMF-GIS.omvärld (550 MB)

4.  VMF-GIS.uppdat (6,5 MB, 2013-10-20) - beskrivning av uppdatering (pdf)

 

5.  VMF-GIS.vöa (244 MB, 2013-12-11)

 

När Du klickar på en länk kommer Du till en dropbox-hämtningssida. Där klickar du på ”Download”.

Beroende på vilket operativsystem och vilken webbläsare Du har kommer det nu att se lite olika ut. Vanligen får Du upp en dialogruta när hämtningen är klar. Alternativt visas hämtningen i en lista och det är då när Du klickar på den slutförda hämtningen som dialogrutan visas.

  • I dialogrutan får Du antingen välja ”spara” filen och sedan ”kör” eller så kan Du välja ”kör” direkt.
  • Fungerar nu allt som det ska så är det bara att klicka ”ja” alt. ”ok” till att installationen startas och sedan ”nästa” ett antal gånger tills installationen är färdig och Du kan börja använda VMF GIS.

- Utskriftsvänlig version av installationsguiden (pdf)

  •  

Lycka till!

©Grafiska Verkstan 2012

Top Desktop version